HORGON FELKÍNÁLVA
0. ÁZTATÁS
A szárított lótetű önmagában száraz és törékeny. Ha direktben a horogra szúrva szeretnénk felkínálni, akkor célszerű egy erre alkalmas edénybe kis vizet önteni és beáztatni néhány percre. Az így megpuhult lótetűket könnyedén a horogra tudjuk szúrni, anélkül, hogy közben eltörnének.
1. HOROGRA TŰZÉSSEL
Az előre áztatott lótetűket a nyak felől a potroha irányába ajánlott horogra tűzni. Ennek a rögzítési módnak köszönhetően a potroha két ponton tudja magából ereszteni az illatanyagokat. Nagyobb horgoknál, érdemes a mellkas oldalról a lótetű közepénél felszúrni, majd az utolsót szintén a nyak felől.
3. CSALIGYŰRŰVEL
Csaligyűrűző fogóval nyissuk ki a csalizó gyűrűt, majd helyezzük bele a lótetűt. Óvatosan zárjuk vissza a fogót, közben húzzuk ki a lótetűt a fogóból. Az így kapott gyűrűzött lótetűt könnyedén fel tudjuk helyezni a horogra.
CSALOGATÁSHOZ
1. ETETŐBE
A lótetűket törjük kis darabokra. Erre a legalkalmasabb eszköz egy csaliőrlő lehet, majd az etetőanyaghoz gondosan keverjük hozzá. A megszokottnál kicsit több vízzel készítsük. Keverés után fedjük le a vödrünket és hagyjuk állni körülbelül 10-15 percig. Minél tovább hagyjuk állni, annál több illat és tápanyag fog kiázni a lótetű darabokból és annál intenzívebb lesz az etetőnk szaga. Az így kapott keverékünkent már csak be kell juttatnuk a vízbe. Akár kézzel gyúrt golyók formájában, akár a feederkosárba
egyaránt hatásos lesz.
2. UPOSE KOSÁRBA
Törjük össze a lótetűket. Alkalmazhatjuk az erre alkalmas csaliőrlőt. Az összezúzott lótetűvel tömjük meg a kosarunkat. Minél több lótetűt alkalmazunk annál nagyobb és intenzívebb illatfelhőt fog létrehozni a csali körül. Tekerjük össze az upose kosarunkat. Szilikon stopperek segítségével rögzítsük a kosarat. Célszerű a horogtól 15-20cm-re helyezni. Az így elkészült upose kosaras előkénket csalizzuk fel.
Csalizhatunk nadálycsokorral de kiválóan alkalmas még kishallal is. Csalihal mozgásának köszönhetően még hamarabb oldódnak ki és terjednek el a lótetűben található tápanyagok és aromák. Célszerű, hosszabb horgászatokon 4-5 óránként frissíteni a szárított lótetűt.
TIPPEK
1. LEBEGTETÉS
A szárított lótetű lebeg a vízben. Így nem szükséges meglebegtetni. Kisebb és közepes horgokat teljes mértékben meg tudja emelni.
2. RÖGZÍTÉS
Ha nagyobb távolságokban szeretnénk felkínálni a csalinkat dobással, akkor célszerű a horogra helyezett lótetűt bebiztosítnai. Erre a célra használhatunk PVA szalagot. A horogra tűzött lótetűt kötözzük meg a horoggal egy kis darab PVA szalaggal. Ha pedig etetőkosaras módszerrel szeretnénk horgászni, akkor helyezzük a megtöltött etetőkosarat és a lótetűvel felcsalizott horgot egy PVA zacskóba, így biztosak lehetünk, hogy a dobás közben nem fog leszakadni a lótetű a horogról.








